Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) ingin menegaskan bahawa semua kenderaan pengangkutan awam, barangan dan pelancongan juga adalah tertakluk dibawah peraturan lalu lintas yang tidak membenarkan penyalahgunaan lorong kecemasan.

Pada 4 Julai 2016, SPAD melalui rakaman video yang disebarkan melalui media sosial telah mengesan beberapa buah teksi yang telah menghalang laluan kecemasan semasa ambulans menggunakan laluan tersebut.

Kesalahan ini adalah di bawah peruntukan Akta Pengangkutan Jalan 1987 oleh Jabatan Pengangkutan Jalanraya (JPJ). Namun SPAD memandang serius hal ini dan akan mengambil tindakan kepada perlakuan pemandu tersebut melalui pengendali yang berkaitan.


SPAD akan bekerjasama dengan pihak JPJ untuk menyiasat perkara ini dan melalui maklumat yang diterima nanti, SPAD boleh mengambil tindakan yang sewajarnya. Tindakan yang boleh diambil termasuk penggantungan dan pembatalan Kad Pemandu/Permit Kenderaan atau Lesen Pengendali menggunakan kuasa Suruhanjaya yang diperuntukan dibawah Akta Pengangkutan Awam Darat 2010.


SPAD ingin mengingatkan semua pengendali pengangkutan awam darat dan pemandu untuk sentiasa mengutamakan keselamatan penumpang dan pengguna jalan raya yang lain pada setiap masa.