Skip to main content

News in:  BM | TH | CN

Published: 28 March 2023

KN Meneruskan Perkongsian Mampan Selama 52 Tahun bersama Scania dengan lebih 400 Trak dan 16 Unit Terbaharu

Kontena Nasional (KN) dan Scania telah mempunyai perkongsian yang kukuh selama lebih 50 tahun, dengan lebih 400 unit trak yang telah diserahkan. Sebagai sebahagian daripada peningkatan flit KN sebanyak 46 Prime Movers tahun ini, penyerahan terbaharu 16 trak Scania G410A6x2NZ ini, akan meningkatkan kebolehpercayaan, kecekapan bahan api, mengurangkan pelepasan CO2 dan meningkatkan kekerapan muatan untuk KN. Heba El Tarifi, Pengarah Urusan, Scania Asia Tenggara, menyerahkan kunci kepada, Nik Muzani Nik Abdul Aziz, Ketua Pegawai Eksekutif KN di ibu pejabat syarikat di Petaling Jaya. Majlis tersebut telah dihadiri oleh pasukan pengurusan KN dan Scania. 

Ditubuhkan pada tahun 1971, Kontena Nasional (KN) ialah penyedia logistik terkemuka di Malaysia, menawarkan pelbagai penyelesaian dan perkhidmatan logistik bersepadu seperti pengangkutan, pergudangan, penghantaran barang, pengangkutan dan pengedaran. KN mempunyai cawangan di Pelabuhan Klang, Johor, Pulau Pinang dan Kuantan yang meliputi keperluan logistik untuk pelanggan di seluruh Semenanjung Malaysia. KN telah ditubuhkan sebagai syarikat pengangkutan kontena khusus dan mengembangkan operasinya termasuk perkhidmatan depoh kontena dan pergudangan. Pada tahun 1994, ia menubuhkan Kontena Nasional Global Logistics (KNGL) sebagai anak syarikat untuk perkhidmatan penghantaran dan logistik antarabangsa. Pada tahun 2016, KN menjadi sebahagian daripada Kumpulan Syarikat MMC. Pada tahun 2020, KN mengumumkan rancangan untuk menjadi penyedia perkhidmatan penyelesaian rantaian bekalan terulung di Malaysia dan telah memulakan pembaharuan semula untuk menggantikan flit sedia ada. Tahun ini KN akan memulakan usaha baharu untuk masa hadapan, depoh pembersihan tangki ISO di kemudahannya di Pasir Gudang, Johor. Menjelang Jun 2024, gudang baharu KN seluas 100, 000 kaki persegi di Pandamaran, Pelabuhan Klang, akan ditambah untuk meningkatkan ruang gudang sedia ada seluas 500, 000 kaki persegi. 

“Trak Scania telah terbukti jimat bahan api dan boleh dipercayai, lebih menjimatkan kos operasi KN. Perkongsian antara Scania dan KN telah menjadi model hubungan perniagaan yang mampan, dibina atas kepercayaan bersama, kebolehpercayaan, dan visi ‘hijau’ bersama untuk masa depan,” kata Nik Muzani. 

Trak Scania G410 adalah penjimatan bahan api dan direka bentuk untuk mengurangkan pelepasan CO2 dengan rangkaian kuasa termaju dan penyelesaian aerodinamik, sambil turut menyediakan ciri keselamatan seperti Electronic Braking System, serta pilihan pemanduan dan rehat yang selesa. Dengan Mod Ekonomi yang telah ditetapkan dan Fleet Management System Control 10 yang menilai kemahiran pemandu KN, penjimatan bahan api selanjutnya boleh dijangka, menghasilkan penjimatan kos operasi yang ketara.

“Scania dan KN telah mempunyai perkongsian mampan 52 tahun yang luar biasa telah bertahan dalam masa mencabar. Ditubuhkan pada 1971, pada tahun yang sama apabila KN menerima trak Scania pertama mereka, juga merupakan kenderaan Scania pertama di Malaysia. Selama bertahun-tahun, KN telah mempunyai 400 unit flit Scania, dipasang khas untuk pelbagai aplikasi logistik dan terus mendapat manfaat daripada rangkaian luas woksyop Scania di seluruh Malaysia. Ini adalah bukti perkongsian mampan Kontena Nasional dengan Scania untuk tahun-tahun yang akan datang,” kata Heba.