Skip to main content

     

News in:  BM | TH | CN

Published: 08 June 2023

Scanai Memulakan Jualan Bateri Trak Elektrik

Scania memulakan jualan trak bateri elektrik yang dinanti-nantikan untuk operasi serantau pelanggan bagi memenuhi matlamat Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) mereka, melalui pratonton pertama untuk pelanggan di Scania Malaysia Bukit Jelutong, Shah Alam.                                                                    

Tersedia sebagai trak tegar dan traktor treler, Scania menawarkan garis pemacu serba baharu, bateri yang dipertingkatkan, keupayaan pengecasan yang lebih pantas dan lebih berkuasa, jarak perjalanan 350 km pada muatan 40 tan dan jarak perjalanan 250 km pada berat kasar maksimum (GTW) 64 tan. Rangkaian kuasa tiga kali ganda mesin elektrik baharu juga menyediakan pelepasan kuasa elektromekanikal (PTO) yang mencukupi, memastikan operasi yang lancar dan boleh dipercayai sama ada menggunakan pengangkutan suhu terkawal atau jentera kuasa tinggi hooklift.

“Masa depan pengangkutan tidak pernah sekompleks ini, tetapi Scania telah memudahkan penggunaan penyelesaian bateri elektrik melalui proses perundingan jualan. Kini saya faham bahawa selepas mengenal pasti sasaran kemampanan, operasi dan pra-syarat kami; penyelesaian turnkey disediakan. Daripada pengecasan kepada jaminan bateri, daripada pembiayaan kepada insurans, daripada kontrak pembaikan & penyelenggaraan kepada latihan pemandu; bateri trak elektrik dari Scania dioptimumkan untuk kesesuaian operasi saya. Saya berharap dapat menjalin lebih banyak lagi kerjasama dengan Scania bagi mencapai matlamat kami,” kata Che Ibrahim Che Ismail, Pengerusi, Mekar Angkut Sdn Bhd.

Pek bateri kini dipasang di Scania, supaya muat dengan sempurna pada casis yang diperkukuh dan kedudukan baharu muka pengecasan, di sebelah kanan belakang pintu pemandu. Bersambung rapat ialah sistem pemanasan dan penyejukan yang diolah semula sepenuhnya, mengekalkan komponen kuasa dan bateri pada suhu operasi yang sempurna, dan membolehkan pengawalan  iklim kabin dengan mudah melalui platform digital kami. Ruang pemandu yang aerodinamik juga telah dipertingkatkan lagi dengan sambungan pemesong angin untuk memastikan setiap kWj memberikan jarak perjalanan yang maksimum.

“Impak alam sekitar dan sosial pelanggan kami boleh diukur dan diurus melalui program ESG mereka. Scania mempunyai rangkaian produk dan perkhidmatan yang luas untuk menangani objektif ESG pelanggan kami. Salah satu daripadanya ialah perjanjian Scania Ecolution dengan pelanggan kami untuk mengurangkan pelepasan CO2 selama ini. Melalui pendekatan penyelesaian menyeluruh, kami telah menyediakan teknologi dan perkhidmatan selamat dan pintar terbaik yang menghasilkan kecekapan bahan api yang terbaik. Semua kenderaan kami juga dilengkapi dengan FAME sehingga Biodiesel 100 untuk memanfaatkan peluang bahan api boleh diperbaharui di negara ini. Kini dengan kemajuan bateri-elektrik, Scania terus menjadi peneraju yang membanggakan dalam memacu anjakan ke arah sistem pengangkutan yang mampan bersama pelanggan kami. Bersama pelanggan kami, kami berharap dapat meneruskan perkongsian mampan kami dan bertanggungjawab ke arah mencapai matlamat ESG,” kata Heba El Tarifi, Pengarah Urusan, Scania Asia Tenggara.