Skip to main content

News in:  BM | TH | CN

06 July 2024

Pilihan Diesel, Elektrik dan Hidrogen MAN Mempersembahkan Keseluruhan Rangkaian Taknya buat kali Pertama

Menjelang IAA Transportation 2024 pada bulan September ini, MAN Truck & Bus memberikan pratonton penampilan pameran perdagangannya. Tumpuan pandu uji di Alps Austria ialah penyahkarbonan pengangkutan jalan raya. Buat pertama kalinya, kira-kira 200 orang wartawan berpeluang menguji trak dengan pemacu elektrik, hidrogen dan diesel tercanggih dalam perbandingan secara langsung.

MAN eTruck baharu, yang kini menawarkan lebih sejuta varian konfigurasi dengan konsep bateri modular, pelbagai pilihan jarak roda, ruang pemandu, PTO dan peralatan industri, terbukti sesuai untuk keperluan semua industri yang berkaitan, penyelesaian badan dan tugas pengangkutan. Sebagai persediaannya untuk standard pengecasan mega watt MCS sehingga 1,000 kW yang akan datang, MAN eTruck baharu membolehkan pengecasan semula dalam jangkamasa rehat pemanduan. Ini membolehkan jarak harian sehingga 800 kilometer, yang juga mencukupi untuk aplikasi jarak jauh biasa. Ini adalah salah satu sebab mengapa pelanggan menunjukkan minat yang tinggi di mana sebanyak 2,000 permintaan pesanan dan pesanan telah diterima, termasuk pesanan besar dari Perancis berjumlah 100 buah kenderaan.

"Walaupun peralihan kepada pengangkutan kargo bebas CO2 didatangkan oleh beberapa teknologi pemacu, tumpuan kami jelas pada mobiliti elektro sebagai teknologi pemacu utama. Enjin pembakaran hidrogen boleh menjadi tambahan yang berguna untuk aplikasi khas, seperti juga pemacu sel bahan api, yang pada masa ini masih dalam peringkat pembangunan. Di samping itu, pemacu diesel akan terus memainkan peranan penting sepanjang transformasi sehingga ia diganti sepenuhnya. Itulah sebabnya kami menjadikannya lebih cekap, menjimatkan dan lebih rendah CO2 dengan enjin D30 baharu kami. Ia berdasarkan platform enjin biasa TRATON GROUP dan merupakan hasil daripada kerjasama intensif antara jabatan pembangunan kami. Pada masa hadapan, kami akan mengeluarkan enjin pembakaran dan trak elektrik pada barisan pengeluaran yang sama supaya dapat bertindak balas secara fleksibel terhadap peralihan permintaan trak elektrik. Walau bagaimanapun untuk menjayakan revolusi pemacu, pengembangan infrastruktur pengecasan mesti menjadi keutamaan mutlak bagi ahli politik, pengendali infrastruktur dan pengilang," kata Alexander Vlaskamp, ​​Ketua Pegawai Eksekutif MAN Truck & Bus.

Menjelang tahun 2030, setiap trak MAN yang kedua yang didaftarkan di Eropah dijangka akan menggunakan bateri elektrik. Baru-baru ini, usaha sama infrastruktur pengecasan Milence, di mana MAN adalah sebahagian daripada TRATON GROUP bersama Daimler Truck dan Volvo Trucks, telah membuka salah sebuah kemudahan pengecasan trak besar pertama di Pelabuhan Antwerp. Sebanyak 1,700 titik pengecasan akan diwujudkan atas inisiatif pengeluar pada tahun-tahun akan datang. Sebanyak 50,000 akan diperlukan menjelang tahun 2030 untuk bilangan trak elektrik yang semakin meningkat. MAN juga sedang mengusahakan elektrifikasi rangkaian perkhidmatannya sendiri.

MAN Pengeluar Pertama yang Memperkenalkan Trak dengam Enjin Pembakaran Hidrogen
Selari dengan peningkatan mobiliti elektro, MAN sedang mengusahakan teknologi hidrogen sebagai pelengkap penyelesaian pelepasan sifar untuk aplikasi khas seperti pengangkutan tugas berat atau untuk aplikasi di mana infrastruktur pengecasan sukar dilaksanakan. Semasa pandu uji di Austria, MAN menunjukkan prototaip trak pembakaran hidrogen, MAN hTGX, yang akan dihasilkan secara siri kecil berjumlah 200 buah kenderaan sebagai permulaan mulai tahun 2025 untuk pelanggan di Jerman, Belanda, Norway, Iceland dan negara bukan Eropah terpilih buat kali pertama. Sama seperti rakan elektriknya, ia memenuhi kriteria ketat kenderaan pelepasan sifar.

Pemacu Konvensional yang Sangat Cekap Dalam Peralihan
Bagi memenuhi permintaan untuk trak enjin pembakaran konvensional yang terus wujud dalam peralihan teknologi kepada pemacu sifar pelepasan, MAN memperkenalkan enjin yang sangat cekap untuk traktor semitrailer siri MAN TGX dan TGS dengan rangkaian pemacu Power Lion baharu. Berdasarkan gabungan kepakaran teknologi TRATON GROUP, enjin yang dibangunkan khusus untuk kenderaan MAN mencapai pengurangan bahan api yang ketara dan dengan itu pengurangan CO2 sehingga 3.7 peratus dengan kotak gear MAN TipMatic 14 baharu, ciri penjanaan brek dan keupayaan aerodinamik yang baharu. Di negara yang mempunyai tol CO2, ia juga akan dapat menawarkan penjimatan lanjut dalam kos kilometer apabila diklasifikasikan mengikut kelas tol yang lebih menguntungkan.

Sistem Keselamatan dan Bantuan Terkini
Selain teknologi penyahkarbonan, pandu ujian di Alps memfokuskan pada sistem bantuan baharu. Walaupun MAN telah menghasilkan pengesanan pejalan kaki dan penunggang basikal, generasi ketiga sistem brek kecemasan termaju (EBA) dan bantuan membelok untuk perlindungan pengguna jalan raya yang paling terdedah kepada bahaya dalam pengeluaran siri untuk siri traknya sejak awal tahun 2024, versi baharu van MAN TGE, yang hanya diperkenalkan di pameran perdagangan Transpotec pada bulan Mei, telah memulakan pandu uji di Austria dengan pelbagai fungsi keselamatan dan bantuan baharu. Ini termasuk sistem Cruise Assist Plus dengan fungsi Pembantu Kecemasan. Sistem bantuan kecemasan sentiasa memantau aktiviti pemandu. Jika ini tidak berlaku, sistem tersebut boleh membuat kenderaan terhenti dan kemudian menguncinya (aktifkan lampu amaran bahaya, eCall dimulakan, buka kunci pintu).